Palkkataulukoiden asetusten määrittely

Luo monipuolisia palkkataulukoita lisäämällä tuntipalkkoja mm. hoitajan osaamisen tai käynnin tuotteen mukaan sekä siirtymät huomioiden

Marjaana Jokinen avatar
Tekijä: Marjaana Jokinen
Päivitetty yli viikko sitten

Nursebuddyn avulla hoivayritykset voivat luoda monentyyppisiä palkkataulukoita, jotka huomioivat esim. hoitajien kokemus- ja osaamistason, käyntien vaikeustason tai hoitajan roolin. Kukin hoitaja voi kuulua vain yhteen palkkaryhmään, mutta eri aikoina tapahtuville ja erilaisille käynneille voidaan maksaa eri palkkaa vuorokaudenajan, viikonpäivän tai pyhäpäivien mukaan. Palkka-raportille voit sisällyttää myös matkojen ja matka-aikojen korvaukset.

Etene näin:

1. Luo ensin yksi tai useampi palkkaryhmä

2. kohdista palkkaryhmiä hoitajille

Palkkaryhmän luominen

1. Valitse Asetukset > Palkat ja sieltä Lisää palkkaryhmä.

2. Anna ensin palkkaryhmälle kuvaava nimi.

Vinkki! Tee nimistä mahdollisimman kuvaavia, jotta tunnistat ne listoilta ja raporteilta nopeammin ja niiden kohdistaminen hoitajille on helppoa. Nimeen voit sisällyttää esim. työnimikkeen, kokemustason tai työtehtävän tyypin.

3. Määritä asetukset sen mukaisesti miten tätä palkkaa tullaan maksamaan: suoritettujen käyntien todellisen tai suunnitellun keston mukaan; kilometrien korvaus joko pelkästään siirtymien perusteella tai kotoa/toimistolta alkaen ja sinne päättyen; sekä matkakorvausten huomiotta jättäminen kokonaan, jos käyntien välissä on pitkä väli tyhjää.

Jos matkoja korvataan toimistolta/toimistolle tai kotoa/kotiin, muista tällöin määrittää hoitajarofiiliissa Työtiedot > Aloituspaikka. Toimiston osoite tulee järjestelmän asetuksista, mutta hoitajan kotiosoitteet tulee lisätä käsin.

Perusasetusten tallentamisen jälkeen voit alkaa lisäämään palkkatyyppejä eri ajankohdille ja käynnin tuotteille.

Palkkatyyppien määrittely

Nursebuddyssa kaikilla kellonajoilla on jokin tuntipalkka. Kaikissa palkkaryhmissä oletuksena näytettävä Peruspalkka kattaa kaikki viikonpäivät ja pyhät kaikkina mahdollisina kellonaikoina (00:00-00.00). Voit halutessasi muuttaa peruspalkan hintaa klikkaamalla kyseistä riviä ja muokkaamalla sen tietoja:

Peruspalkkaa siis käytetään, jos jollekin ajankohdalle EI ole erikseen määritetty omaa tuntihintaa. Tyypillisempää kuitenkin on, että esim. illoille ja viikonlopuille on jokin arkipäivää korkeampi palkka.

Nämä voit määrittää uusina palkkatyyppeinä:

1. Klikkaa Lisää palkkatyyppi-painiketta.

2. Anna palkkatyypille nimi ja määritä mille viikonpäiville ja kellonajoille sitä sovelletaan. (Pyhien osalta Nursebuddy huomioi automaattisesti suomalaisen kalenterin arkipyhät.)

Jos tämän ajankohdan työlle korvataan hoitajan matkoja, lisää kilometrikorvauksen ja matkan korvaus niille varattuihin kenttiin.

Esimerkki 1: Lähihoitajien peruspalkat ja -lisät

Yrityksen lähihoitajille käytetään tuntipalkkana 13€ / h, johon tulee arki-iltojen osalta +15% korotus, lauantaiden osalta +20% korotus, sekä sunnuntai- ja pyhätöistä tuplapalkka. Hoitajat siirtyvät asiakkaille yleensä suoraan kotoaan, joten heille korvataan matkat ainoastaan siirtymistä asiakaskäyntien välillä. Matka-aikaa ei korvata erikseen, vaan se sisältyy työaikaan.

• Arkipäivän palkka klo 07-18 välillä:

• Arki-illan tai lauantain korotettu palkka:

Huomaa, että tuntihinta osoitetaan aina kokonaispalkkana; pelkkää lisän osuutta ei merkitä itsenäisenä tai prosenttikorotuksena. Korotetun palkan voi halutessaan lisätä näkyviin palkkatyypin nimeen.

• Kun kaikki palkkatyypit on määritelty, yhteenveto näyttäisi tältä:

Jos näiden määritysten jälkeen tehdään käynti arki-iltana klo 23.00, siihen sovelletaan Peruspalkkaa, koska muissa ryhmissä ei ole erikseen määriteltyä palkkaa tälle ajalle.

Palkkaryhmien palkkoja sovelletaan aina vain tehtyihin käynteihin. Palkat-toiminto ei huomioi käyntejä, joita ei ole aloitettu ja lopetettu.

Tuotekohtaisten palkkatyyppien määrittely

Palkkatyyppi voi sisältää myös linkkauksen käynnin tuotteeseen. Voit hyödyntää tätä mahdollisuutta siten, että maksat sen avulle tietyistä käynnistä normaalista poikkeavan palkan.

Esimerkki 2: Normaalia vaativammat asiakaskäynnit

Yritys maksaa lähihoitajille palkan edellä määritetyllä tavalla, mutta tämän lisäksi tietyiltä asiakaskäynneiltä voidaan maksaa korotettua palkkaa. Tällaiset asiakaskäynnit voidaan tunnistaa käyntiin lisätyn Käynnin tuote -tiedon perusteella.

Täällä valittavat tuotteet ovat samat kuin ne, jotka pääkäyttäjä on luonut Asetukset > Laskutus > Käynnin tuotteet -kohdassa. Jokaisella käynnillä voi olla vain yksi tuote kerrallaan.

Luo tuotekohtainen palkkatyyppi näin:

1. Klikkaa palkkatyypin alareunassa sinistä painiketta: Lisää uudet tuotekohtaiset palkkatyypit.

2. Valitse listalta yksi tai useampi tuote, jota tähän palkkatyyppiin sovelletaan. Esimerkissä käytetään "Hälytyskäynti"-tuotetta:

3. Kuten edellä, myös tuotekohtaiseen palkkaan voit määrittää erilaisia palkkatyyppejä eli eri tuntihintoja eri ajankohdille ja viikonpäiville. Palkat-raportti näyttää tuoteperusteiset tuntipalkat, kun näitä tuotteita sisältävät käynnit on merkitty suoritetuiksi määriteltyinä ajankohtina.

Vinkki: Tuotekohtaisia palkkatyyppejä voi sisällyttää useampia yhden palkkaryhmän sisälle. Tällöin esim. kokeneiden hoitajien erilaisia toimenkuvia ja käynneillä vaadittuja osaamisia voidaan tukea paremmin, tai vähemmän kokeneille voidaan räätälöidä erilaisia lisiä kokemuksen karttumisen kautta.

Palkkaryhmän kohdistaminen hoitajalle

Kun olet luonut palkkaryhmät ja hinnoitellut ne, on sen jälkeen tärkeää muistaa valita mitä palkkoja kenellekin hoitajalle käytetään.

1. Valitse Palkat-näkymässä välilehti Kohdista hoitajille palkkaryhmät.

2. Täällä voit määrittää jokaiselle työntekijälle juuri häntä koskevan tuntihinnan.

3. Klikkaa lopuksi Tallenna.

Tässä näkymässä voit syöttää avoimeen tekstikenttään myös mahdollisen palkanmaksukoodin, jos aiot hyödyntää Nursebuddyn palkkaraportteja ulkoisessa palkanmaksujärjestelmässä.

Tarkistetaan vielä miltä Hannele-hoitajan Palkat-raportti näyttää, kun Hannelelle on määritetty normaali palkka muilta käynneiltä sekä erillinen palkkatyyppi tuoteperusteisesti Hälytyskäynneiltä ja Kotihoito-käynneiltä:

Palkkaryhmien ja -tyyppien muokkaaminen ja poistaminen

• Voit muokata aiemmin luotujen palkkaryhmien perusasetuksia klikkaamalla Muokkaa asetuksia -painiketta. Siellä voit vaihtaa esimerkiksi palkanmaksun perustetta (toteutuneet vs. suunnitellut tunnit) sekä kilometrikorvausten perustetta (vain siirtymät vs. kotoa/toimistolta).

• Yksittäisen palkkatyypin tuntihintoja ja ajankohtia voit päivittää klikkaamalla kyseistä riviä listalta.

• Kokonaisen palkkaryhmän voi poistaa oikean laidan punaisesta painikkeesta klikkaamalla.

• Yksittäisen palkkatyypin voi poistaa valitsemalla kyseisen rivin auki ja klikkaamalla valintaikkunasta löytyvää poistopainiketta.

Muista: Jos olet poistanut palkkaryhmiä, tarkista viereiseltä välilehdeltä, että hoitajilla on edelleen jokin palkkaryhmä valittuna raportointia varten.