Kehokartta lääkeannostelun tueksi

Lääkkeet, jotka annostellaan vartalolle tiettyyn kohtaan, voidaan ohjeistaa tarkasti ihmiskehoa kuvaavan kartan avulla

Marjaana Jokinen avatar
Tekijä: Marjaana Jokinen
Päivitetty yli viikko sitten

Erilaisten lääkemuotojen asianmukainen käyttö ja ohjeistus ovat keskeisiä turvallisessa lääkehoidossa. Muun muassa voiteiden, laastareiden tai pistosten käytössä on usein olennaista tietää mihin kohtaan kehoa lääke tulee annostella, jotta se vaikuttaa oikein. Nämä voidaan nyt ohjeistaa hoitajille tarkasti kuvallisen ohjeen avulla, jotta vältytään vääriltä tulkinnoilta.

Näin käytät kehokarttaa eri tilanteissa:

1. Lisää kehokartta uuteen lääkitystietoon

1. Asiakkaan Lääkkeet-välilehdellä, valitse Toiminnot > Lisää lääke.

2. Valitse haluttu lääke ja täydennä antoajat sekä muut perustiedot.

3. Napsauta + Lisää kehokartta -painiketta ikkunan alaosasta.

4. Lisää kehokartalle halutut pisteet napsauttamalla vartalon osia. Tekstimerkinnät voivat koskea joko kaikkia pisteitä yhdellä kertaa (Jaettu ohje), tai voit lisätä kullekin asetetulle pisteelle oman ohjeen (Erilliset ohjeet):

5. Napsauta Käytä ja lopuksi Tallenna lääke.

2. Päivitä kehokartta olemassaolevaan lääkitystietoon

1. Asiakkaan Lääkkeet-välilehdellä, valitse päivittävä lääke.

2. Napsauta kolmea pistettä lääkerivin lopussa ja valitse Muokkaa lääkettä.

3. Lääkeikkunassa valitse: Toiminnot > Korjaa virhe lääkkeen tiedoissa.

• Huomaa: tällä voit lisätä kehokartan tai tekstiohjeita. Jos myös lääkkeen antoaikoihin tai voimassaoloon tarvitsee tehdä muutoksia, valitse: Tee muutos alkaen.

4. Napsauta + Lisää kehokartta -painiketta.

5. Lisää kehokartalle halutut pisteet, kuten edellä.

6. Napsauta Käytä ja lopuksi Tallenna lääke.

3. Muokkaa aiemmin luodun kehokartan pisteitä

1. Asiakkaan Lääkkeet-välilehdellä, valitse päivittävä lääke.

2. Napsauta kolmea pistettä lääkerivin lopussa ja valitse Muokkaa lääkettä.

3. Lääkeikkunassa valitse: Toiminnot > Korjaa virhe lääkkeen tiedoissa.

4. Valitse Muokkaa kehokarttaa.

5. Siirrä tai poista kehokartalle aiemmin lisättyjä pisteitä, muokkaa niiden kuvauksia, tai lisää kartalle uusia pisteitä ja kuvauksia.

6. Napsauta Käytä ja lopuksi Tallenna lääke.

Kuinka kehokartta näkyy hoitajalle mobiilisovelluksessa?

Hoitaja tunnistaa kehokartan sisältävän lääkkeen Lääkelista-tehtävässä pienestä symbolista.

Hoitajan ei tarvitse sovelluksessa merkitä lääkkeenantoja kehokartalle, vaan se näytetään hänelle vain ohjenuoraksi lääkkeen annosteluun oikeaan kohtaan. Annettu tai ei annettu lääke merkitään normaalisti Lääkelista-tehtävään:

Jos teillä ei ole käytössä Lääkelista-tehtävä, vaan asiakkaan lääkkeitä seurataan ainoastaan asiakasprofiilin Lääkelista-listaukselta, huomaa että tämä listaus ei toistaiseksi näytä kehokartan symbolia.